NEPOMUKI SZENT JÁNOS OSZLOP

Mobirise helps you cut down development time by providing you with a flexible website editor.

EREDETI FUNKCIÓ

EMLÉKMŰ

JELENLEGI FUNKCIÓ

EMLÉKMŰ

ÉPÍTÉS IDEJE

1744

STÍLUS

BAROKK

AZ EMLÉKMŰ LEÍRÁSA

A Deák tér dísze a barokk Nepomuki Szent János oszlop. Az emlékmű ívelt oldalú háromszög alaprajzú. Magas, sima talapzatát párkány zárja le, amelynek északnyugati oldalán a sziklabarlangjában fekvő Szent Rozália látható. 

.....

.....

.....

.....

.....

......

Története

A barokk kor népszerű szantjének szinte minden katolikus településen található szobra. A magyaróvári monumentális méretű, többalakos emlékműve azonban nemcsak Magyarországon számít unikálisnak, de Közép-Európában is ritkaság számba megy. A szoborcsoportot 1744-ben Mária Terézia megkoronázásának emlékére emeltette a magyaróvári uradalom jószágkormányzója, Hugenstein Károly József. A kivitelező művész ugyan ismeretlen, de az emlékmű mestere kiemelkedő művészi színvonalon dolgozott.

A MŰEMLÉK ÁLLAPOTA

A monumentumot több alkalommal is felújították, így 1851-ben, 1888-ban és 1928-ban és már ennek során is pótolták részleteket. Az idő elsősorban a szobrokat kezde ki, amelyek komoly sérüléseket szenvedtek. Az 1968-as restaurálás során Szent Sebestyén fejét és jobb karját, Szent Rókus fejét valamint Borromeo Szent Károly jobb kézfejét kellett kiegészíteni. 

.....

......

.....