HOLZHAMMER HÁZ

Az egykori Takarékpénztár épületében ma több lakás és üzletek találhatóak.

EREDETI FUNKCIÓ

NEMESI KÚRIA, TAKARÉKPÉNZTÁR

JELENLEGI FUNKCIÓ

LAKÓÉPÜLET ÜZLETHELYISÉGEKKEL

ÉPÍTÉS IDEJE

XVII. sz.,
1830, 1880

STÍLUS

HISTORIZÁLÓ

Holzhammer ház leírása

A fő út és a Városház utca sarkán álló, kissé szabálytalan alakú telken emelkedik a U alaprajzú háromszintes, HISTORIZÁLÓ stílusú épület. A főhomlokzata nyugati irányban a Fő útra néz, s itt nyílik a főbejárat a középső tengelyben................................................................................................

........

......

.......

.......

Története

A Holzhammer-ház a történeti Magyaróvár egyik kiemelkedő műemléki és városképi értéke. A tervezésbe - műemlék lévén - épülettörténészt, fal- és színkutatót, épületszigetelő szakmérnököt és statikust is bevontak. A felújítás során a homlokzatot újra kváderezték, az összes égetett kerámia homlokzati díszt felújították a régi festékrétegek eltávolításával, az osztópárkány és a húzott ablakkeretek nagy részét újraképezték. A homlokzat régi színezési elvét részben átvették, de az eredeti, sötétebb színvilágot elhagyták és világos tört fehér színt alkalmaztak.  

A Holzhammer-ház homlokzati felújítása

2016 MÁJUSÁBAN KEZDŐDTEK A FELÚJÍTÁSOK

A MŰEMLÉK ÁLLAPOTA

A Holzhammer-házat a kommunista hatalomátvételt követően, 1952-ben államosították. A leromlott állagú épületet 1957-ben "újították" meg, amelynek során megfosztották homlokzatdíszainek egy részétől, a rizalitok két szintet átfogó, kannelurázott törzsű, kompozit fejezetes pilasztereitől. Legutóbbi felújítsára 2016-ban került sor.